Özel Plaka Başvurusu

Özel plaka başvurusu yapmadan önce, özel plakanın ne olduğunu, nasıl sahip olunacağı ile ilgili detayları öğrenmekte fayda vardır. Özel plaka, aracınıza özel talep ettiğiniz, belirlediğiniz isim veya kısaltmalardan oluşan bir plakadır. Özel plaka için ihtiyacınız olan şeyler;

Şahıslar için sadece kimlik belgesi, şirketler için de son 6 aylık faaliyet belgesi ve imza sirküleri gereklidir.

Özel Plakalar Nasıl Alınır?

Sıfır araç alırken trafik şubenin verdiği plakayı kullanırsınız ya da ikinci el araç alırken aracın plakasını değiştirmeden kullanabilirsiniz. Ancak özel plaka istediğinizde yapmanız gereken bazı işlemler vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

Özel plaka alma şartlarını sağlıyorsanız özel plaka alma işlemlerini hemen başlatabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler kısaca şu şekildedir;

Sıfır araç alırken:

  • Araç alırken satış işlemlerini noterde yapmadan önce almak istediğiniz plakanın boşta olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bunu öğrenmek için emniyet genel müdürlüğüne gitmeli ya da eğer internet sitesi aktifse bulunduğunuz ildeki emniyet müdürlüklerinin sitelerine bakmalısınız.
  • İnternetten yaptığınız sorgulamalarda boşta olan özel plakaları rezerve edebilirsiniz. Rezerve ettiğiniz ya da emniyette sorgulattığınız plaka için görevli memurun belirlediği bağış miktarını ödemeniz gerekir.
  • Emniyetten aldığınız makbuzla notere gidin ve araç satış işlemleri başlamadan önce yetkili kişiye plaka değişimi olacağını söyleyin.
  • Gerekli işlemler halledildikten sonra noterden aldığınız kağıtla birlikte size en yakın Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na gidin.
  • Burada istediğiniz özel plakayı yoğunluğa göre 15 dakika ya da yarım saat içinde bastırabilirsiniz.
  • Artık aldığınız plakayı aracınıza takıp güvenle kullanabilirsiniz.

İkinci el araç alırken:

  • Plakayı sorgulatın, ayırtın ve emniyete bağış tutarını ödeyin.
  • Notere gitmeden önce aracın hem ön hem de arka plakalarını sökün.
  • Notere gidin, devir işlemlerini başlatmadan plaka değişikliği yapacağınızı söyleyin.
  • Notere eski plakaları teslim edin.
  • Noterden aldığınız belge ile Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na gidin. Plakanızı bastırın ve aracınıza takın.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde yoğunluk nedeniyle özel plaka çıkartmak hem daha masraflı hem de daha uzun sürmektedir. Eğer emniyet genel müdürlüğünün sitesinde araç plaka sorgulama sistemi aktifse işlemler daha hızlı bir şekilde ilerler. Aksi halde kalabalık nedeniyle bekleme süreleri artabilir.

Özel Plaka Başvurusu
Özel Plaka Başvurusu

Özel Plaka Sorgulama ve Tahsisi

Bazı illerdeki emniyet genel müdürlüklerinin sitelerinden online olarak plaka tahsisi yapılabilmektedir. Örnek birkaç link aşağıdaki gibidir;

Aradığınız il için şehir adı yazan yere Türkçe karakterleri kullanmadan il adı yazarsanız aradığınız ilin plaka tahsis sayfasına ulaşabilirsiniz. Örneğin “eskisehir” ya da “ankara” yazan yere “kahramanmaras, aydin ya da sanliurfa” yazdığınızda o ilin plaka tahsis sistemini açabilirsiniz. Eğer sistem çalışmıyorsa “404 not found” şeklinde bir uyarı alırsınız.

Sorgulama yaparken iki seçeneğiniz vardır. Bunlar;

  • Birinci yol: A’dan Z’ye kadar sıralanmış 23 adet harften istediğinize basın. Açılan sayfada istediğiniz plaka varsa üzerine tıklayın. Adınızı, soyadınızı, T.C. kimlik numaranızı, doğum yılınızı ve 6 haneli güvenlik kodunu girdikten sonra “Plakayı Ayır” butonuna basın. Eğer aradığınız harfle başlayan plakalardan hiçbiri boşta değilse “Bu harfe kayıtlı hiçbir plaka bulunamadı” şeklinde bir mesaj gelecektir.
  • İkinci yol: Aradığınız plakanın harf ve rakam grubunu yazın. 6 haneli güvenlik kodunu girin ve “Sorgula” butonuna basın. Eğer plaka boşta ise üzerine tıklayın ve “Plakayı Ayır” butonuna basın. Eğer plaka boşta değilse “Bu plaka bulunamadı” şeklinde bir mesaj alırsınız.

Otocost İle Özel Plaka Başvurusu Nasıl Yapılır?

Otocost’un ana ekranından “Özel Plaka Başvurusu” sekmesine tıklayarak, isim, soyisim, telefon numaranız, il ve istediğiniz plakayı yazarak hızlıca başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra tüm işlemler Otocost tarafından yapılır ve ortaya çıkan ödeme miktarı ve diğer yapılması gereken işlemler hakkında size detaylı bilgi verilmek üzere dönüş yapılacaktır.

Otocost uygulamamız ile kasko değeri sorgulama, mtv bilgisi sorgulama , kilometre sorgulama, tramer kaydı sorgulama ve alacağınız veya satacağınız araç için online ekspertiz randevusu alabilirsiniz. Otocost uygulamamızı Google Play veya Apple App Store üzerinden ücretsiz bir şekilde indirip kullanabilirsiniz.

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir